Gouden muntstukken
Gouden muntstukken zijn een van de oudste vormen van betalingsmiddelen. Al voor de geboorte van Christus betaalde men met deze gouden muntstukken en werd er daarmee met geld betaald. Zeker zo lang geleden was het helemaal niet zo gebruikelijk om met geld te betalen en waren de gouden muntstukken daarmee uniek. Doorgaans betaalde men door middel van ruilhandel en maakte men dus helemaal geen gebruik van geld. De gouden muntstukken waren overigens niet de eerste tekenen van geld waarmee betaald werd. Voordat de gouden muntstukken rond ongeveer 560 voor Christus werden ingezet om mee te betalen werden er rond 700 voor Christus al zilveren muntstukken gebruikt.
De gouden muntstukken hebben vanaf dat moment echter wel eeuwenlang gediend als het primaire betalingsmiddel. De waarde van de muntstukken bleek hoger dan die van zilveren muntstukken en ze werden daarmee populairder als betaalmiddel. Tot in de twintigste eeuw betaalde men met de gouden muntstukken. Vanaf dat moment werden ze steeds minder gebruikt als betalingsmiddel. De grootste klap voor de gouden muntstukken vond plaats tijdens de economische crisis van 1930. Wereldwijd was er sprake van economische teruggang en de gouden muntstukken moesten plaatsmaken voor andere betalingsmiddelen.
Over de hele wereld werd er gestopt met het produceren van gouden muntstukken als betalingsmiddel. Dit betekende echter niet dat de kleur van gouden muntstukken compleet verloren ging. Alhoewel er ander materiaal werd gebruikt voor de munt zelf wordt er nog altijd regelmatig gebruik gemaakt van goudkleurige munten. Gouden muntstukken vertegenwoordigen in de ogen van veel mensen nog altijd een grote waarde, waardoor het interessant is om munten in deze kleur op de markt te brengen als officieel betalingsmiddel. Daarnaast zijn er nog een aantal landen die nog altijd gebruik maken van gouden muntstukken als wettig betalingsmiddel. Hiermee kan uiteraard niet zozeer worden afgerekend in d supermarkt, maar het is wel mogelijk om de gouden muntstukken te verzamelen of ze te gebruiken als middel voor investeringsdoeleinden, in goud beleggen kan soms heel lucratief zijn.
Al vanaf het moment waarop de gouden muntstukken werden geïntroduceerd zijn er mensen die proberen de gouden munten te vervalsen. Dit kan natuurlijk een lucratieve bezigheid zijn wanneer men hier goed in slaagt. De meeste mensen die proberen gouden muntstukken te vervalsen slagen hier echter niet zo best in, waardoor de valsheid onmiddellijk kan worden vastgesteld. Zo zijn er voorbeelden bekend van gouden muntstukken die erg slecht zijn vervalst en dat het daardoor meteen duidelijk is dat het gaat om een mengsel van goud en koper. De gouden muntstukken bevatten vlekken en hebben vaak niet helemaal de juiste omvang en het kloppende gewicht.
Er zijn echter ook gevallen bekend van beter geslaagde pogingen. Met name de Saint-Gaudens Double Eagle munt is een populaire munt die vaak is vervalst. In sommige gevallen is dit zo goed gelukt dat verschillende deskundigen de valsheid maar moeilijk aan hebben kunnen tonen. Het vervalsen van gouden munten kan een hoop geld opleveren omdat de waarde van de munten natuurlijk hoger wordt geschat dan het bedrag aan grondstoffen dat er daadwerkelijk in de munt is gestopt.