Kwaliteit Munten

Hoe hoger de kwaliteit van de munten, hoe hoger de waarde. Om een unieke en waardevolle verzameling te hebben moet je zo veel mogelijk verschillende munten verzamelen met een hoge kwaliteit. De kwaliteit van de munten hangt af van de manier waarop de munten gemaakt zijn en worden gebruik.

Kwaliteit Munten Afkorting Omschrijving
Quality Proof (Gepolijste stempel) QP Deze munten zijn van de hoogste kwaliteit. Ze worden met een gepolijste muntplaat en een gepolijste stempel geslagen waardoor de vlakke delen glanzend zijn en de verhoogde delen mat.
Prooflike PL In tegenstelling tot QP worden enkel de muntplaatjes van de munten gepolijst.
Fleur de Coin FDC Deze munten zijn onbeschadigd en beland na het slagen niet in de opvangemmer maar wordt met de hand opgevangen.
Uncirculated (Ongecirculeerd) UNC Zijn van hetzelfde kwaliteit munten als de FDC munten maar vertonen sporen van enkele beschadigingen.
Prachtig Pr Munten die in omloop is gebracht maar die geen sporen toont van slijtage en nog een goede kwaliteit munten heeft.
Zeer fraai ZF De munt is iets langer in omloop geweest en heeft enkele sporen van slijtage.
Fraai Fr De munt is lang in omloop geweest en vertoont daardoor meer en grotere sporen van slijtage.
Zeer goed Zg De munt is zeer lang in omloop geweest. Vooral de haren en de kroon op de keerzijde vertonen slijtage.
Goed G De munt is nog langer in omloop geweest en vertoont daardoor zeer veel slijtage en is van niet goede kwaliteit.

De kwaliteit van een stempel speelt ook een grote rol in de kwaliteit munten. Zo zal een verzamelaar een gepolijste stempel meer waarderen dan een niet-gepolijste. Ook het aantal kwaliteit munten waarmee de stempel geslagen is speelt een rol: hoe meer munten, hoe minder de kwaliteit van de munt. Natuurlijk speelt ook de kwaliteit van de muntplaatjes een rol, deze kunnen ook gepolijst worden om een mooier kwaliteit munten te geven voor de verzamelaar.

Geen commantaar

Er is nog geen commentaar geplaatst voor dit artikel.

Commentaar geven...