Munten Reinigen

Niet alleen is het verzamelen van munten belangrijk, ook het munten reinigen mag niet ontbreken. Maar het munten reinigen moet voorzichtig gebeuren en met de nodige voorzorg anders zou u meer schade kunnen toebrengen dan voor het reinigen.

Gedestileerd water

Bij het munten reinigen is het belangrijk om gedestileerd water te gebruiken over kraantjeswater. Kraantjes water kan mineralen en andere bestandsdelen bevatten die schade kunnen toebrengen aan de munt. Het koken van water is geen oplossing omdat er hierdoor nog vele bestandsdelen overblijven.

Poetsen van Munten

Gebruik nooit koper- of zilverpoets voor het reinigen. De munten krijgen hierdoor een onnatuurlijke glans en bij het gebruiken van harde voorwerpen voor het reinigen kunnen er krassen ontstaan op de munt. Een zachte borstel is meer aangeraden voor het poetsen.

Munten Spoelen

Nadat de munten behandeld zijn is het erg belangrijk dat ze telkens opnieuw gespoeld worden. Sommige stoffen die gebruikt worden bij het reinigen moeten nadien zorgvuldig worden verwijderd aangezien zij op termijn heel wat schade kunnen toebrengen aan de munten.

Neutraliseren

Niet alle stoffen worden met het spoelen verwijderd en dienen hierdoor geneutraliseerd te worden. Het voordeel tegenover het spoelen is dat het neutraliseren van munten de stoffen direct stopt. Een zuur kan worden geneutraliseerd door een loog, een loog andersom dan weer door een zuur. Door een munt in een loog te dompelen is deze geneutraliseerd, nadien moet de munt nog worden afgespoeld.

Voor het neutraliseren van citroenzuur of fosforzuur gebruikt men natronloog of huishoudsoda en andersom

Drogen

Het drogen van de munten moet grondig gebeuren na het reinigen. Doordat de munt vochtig is kan er oxidevorming plaats vinden. Drogen kan gebeuren door de munten op een van gaatjes voorziene plaat op de radiator van de verwarming te leggen, nadat zij eerst met een zachte doek ‘handdroog’ gedept zijn. Effectif is het gebruik van een haarföhn. Hiermee kunnen de munten goed en snel gedroogd worden en kan munten reinigen voltooid worden

2 comments

Get your own gravatar by visiting gravatar.com stamatopoulos
#1. December 16th, 2009, at 7:03 AM.

goed voor jeugd maar niet voorverzamellaars

Get your own gravatar by visiting gravatar.com Frank Olij
#2. February 19th, 2011, at 12:14 PM.

Betreffende hetschoonmaken van munten…..: Ik heb een schoonmaakmethode die helemaal geen borstel nodig heeft.
Men neme een glazen schaal…
Doet daarin een vel aluminiumfolie…..
Daarop een eetlepel zout en een theelepel soda…..
legt het schoon te maken sieraad of de munt op de folie….
Giet er kokend water over…..
Bruis bruis en presto…….schoon

Commentaar geven...