Waarde oude munten – waarde muntstukken: hoe bepalen?

De waarde van oude munten is afhankelijk van een aantal factoren. Veel mensen denken bij het bepalen van de waarde vooral aan de leeftijd van de munt. Natuurlijk is de leeftijd van een munt van groot belang bij het bepalen van de waarde. Een oude munt is al snel meer waard dan een minder oude munt, maar het is belangrijk om ook andere factoren mee te nemen in de bepaling van de waarde. Op deze manier kan er een compleet beeld ontstaan, waarbij zo min mogelijk belangrijke informatie over het hoofd wordt gezien. Op die manier kan een oude munt ineens een stuk minder waarde vertegenwoordigen dan een zeer zeldzame, maar minder oude munt.

Hiermee komen we direct bij een van de belangrijkste criteria. Wanneer een munt erg zeldzaam is zal de waarde van de munt behoorlijk toenemen. Net als bij veel andere processen binnen, bijvoorbeeld, de economie geldt de wet van vraag en aanbod. Dit betekent dat de waarde van muntstukken toeneemt wanneer het aanbod laag is. Als op dat moment de vraag naar de oude munten ook nog eens hoog is zal de waarde flink omhoog schieten. Zelfs wanneer het aanbod groot is, maar de vraag ook zal de waarde toenemen. Een zeldzame munt met een lage vraag zal een minder grote waarde kennen. Wanneer er weinig vraag is naar een zeer oude munt zal deze dus een lagere waarde kennen dan een minder oude munt waar een enorme vraag naar is en die wordt gekenmerkt door zeldzaamheid.

Verder is het van belang om te kijken naar de kwaliteit van de munt. Een zeer oude, zeer gewilde en zeldzame munt die in een waardeloze staat is zal minder waarde kennen dan een minder oude munt, die minder gewild is en waarvan het aanbod wat groter is, maar die in een prachtige staat is. Zo kan de waarde van een prachtige munt bijvoorbeeld tien keer hoger liggen dan de prijs voor een munt van fraaie kwaliteit. Wanneer de eerder genoemde factoren worden gecombineerd met een waarde van prachtige kwaliteit kan er op die manier een zeer gewilde en daarmee van grote waarde zijnde munt ontstaan. Deze munten leveren het meest op en zijn daarom van zeer grote waarde.

Naast de kwaliteit en de beschikbaarheid is ook het metaal zelf van groot belang om de waarde van de munt te bepalen. Dit is met name van belang voor munten die niet zo zeldzaam zijn. In deze gevallen zal het gewicht van het edelmetaal een grote invloed hebben op de waarde van de munt. Is de kwaliteit van de munt erg goed en is deze erg zeldzaam, dan zal de invloed sterk verminderen en kan de waarde hoog zijn ondanks dat het gebruikte edelmetaal misschien niet zoveel waard is.

Let bij het bepalen van de waarde van oude munten dus vooral op de combinatie van factoren. Schat de waarde van de munt bijvoorbeeld niet te hoog in wanneer het gaat om een niet zeldzame munt die gemaakt is van een relatief goedkoop edelmetaal.

9 comments

Get your own gravatar by visiting gravatar.com ria de graaf
#1. January 30th, 2011, at 12:38 PM.

ik heb 10gulden munten uit 1945 van juliana met dubbele kop graag zou ik willen weten hoeveel die waard zijn
bij voorbaat mijn hartelijke dank
ria de graaf

Get your own gravatar by visiting gravatar.com suzan
#2. April 17th, 2011, at 3:07 PM.

Ik heb een gouden munt uit 1912 van koningin wilhamina ik zou graag willen weten hoeveel die waard is vriendelijke groet suzan

Get your own gravatar by visiting gravatar.com Duit
#3. May 21st, 2011, at 1:45 PM.

Even de volgende vraag ik heb vijf duiten van koper met de volgende jaartallen erop:1734, 1737, 1744, 1753 en één die dubbel geslagen is waarop je het jaartal niet meer ziet staan. De kwaliteit is slecht. Nu de vraag wie weet wat zoiets waard is? Met vriendelijke groet, De Duit.

Get your own gravatar by visiting gravatar.com joyce van Haasterecht
#4. May 23rd, 2011, at 4:37 PM.

Ik heb een gouden tientje van Willem de Derde uit 1849?, wat moet deze munt opbrengen.
Onze baboe uit Indonesie heeft deze munt toen gekocht , ik weet niet voor hoeveel.

Get your own gravatar by visiting gravatar.com Wanda
#5. July 8th, 2011, at 6:54 AM.

Ooit heb ik een gouden tientje gewonnen. Zit verpakt in een kartonnen hoesje met venster. De munt is van jaartal 1932 met Wilhelmina. Ik zou wel willen weten wat de waarde is. Vriendelijke groet, Wanda.

Get your own gravatar by visiting gravatar.com Olivia
#6. July 14th, 2011, at 1:03 PM.

Ik heb een zilveren stuk van 50 bfr. van expo 1958 en een zilveren stuk van 500 bfr van 1990 met de beeltenis van koning Boudewijn.
Wat zou de waarde zijn van deze munten.

M.v.g.

Get your own gravatar by visiting gravatar.com John Cryspin
#7. July 22nd, 2011, at 2:14 PM.

Ik heb een 100 tal stukken van 100 frank kan mij iemand zeggen hoeveel die de vandaag ongeveer waard zijn?Vriendelijke groeten John

Get your own gravatar by visiting gravatar.com Tessa Van Put
#8. July 29th, 2011, at 1:05 PM.

Ik heb een muntstuk van 50 ct (oude Belgische frank) waarbij er slechts één kant bedrukt is, met name deze waar de kop op staat, ik heb dus geen jaartal. Ik heb eveneens een munt met een oogje aan om aan een ketting te kunnen hangen, van 50 Duitse pfennig van 1920 met de beeltenis van Beethoven erop.
Ik zou graag willen weten wat deze munten waard zijn.
Mvg,
Tessa

Get your own gravatar by visiting gravatar.com vandevin gaston
#9. August 29th, 2011, at 1:04 PM.

ik heb een geldstuk napoleon 3 van 1867 empereur e m pire france graag had ik een idee van de waarde

Commentaar geven...